Thuis voor de Toekomst helpt Rob en Annie aan toekomstbestendig thuis
Rob en Annie zijn beiden eind zeventig. Ze wonen al 34 jaar in Hellevoetsluis, hun woning is even zo oud. Om dichter bij hun kinderen te wonen, besloten ze op huizenjacht te gaan in de omgeving van Gelderland. Meerdere huizen hebben ze bezichtigd, maar uiteindelijk vonden ze niet wat ze zochten: een toekomstbestendig huis! Om meerdere redenen lieten ze hun verhuiswens varen. Wat nu?
Hun huidige woning was inmiddels aan renovatie toe, iets dat ze liever aan de volgende bewoners over hadden gelaten. Toch waagden ze de stap. Waarop de zus van Rob zei: ‘Bel Martijn Borst van Thuis voor de Toekomst! Ik had nooit zonder zijn hulp en begeleiding gekund toen ik mijn woning liet verbouwen.’ Een afspraak tussen Martijn en Rob en Annie was vervolgens snel gemaakt.
Een woning renoveren naar een toekomstbestendig huis
Martijn (oprichter Thuis voor de Toekomst) is thuis in woningen renoveren, verduurzamen en een toekomstbestendig huis maken. Hij doet het recht vanuit zijn hart. Om vooral ouderen te helpen langer in hun woning te kunnen wonen, en het huis op zo’n manier aan te passen/ te verbouwen dat de veiligheid verbetert en het wooncomfort er aanzienlijk op vooruitgaat.
Annie “Vooral op onze leeftijd is zo’n grote verbouwing niet iets waar je met plezier naar uitkijkt. We waren ons ervan bewust dat we niet zonder hulp kunnen, daarom zochten we die bij Martijn. Hij maakte een plan, hielp ons onder andere bij het vinden van een geschikte aannemer, was betrokken bij gesprekken met technische partijen en keek kritisch over onze schouder mee met de beslissingen die we namen. Soms liet hij ons anders naar oplossingen kijken. Tot nu toe hebben we veel steun aan hem gehad.”
Verbouwen en renoveren
De verbouwing bij het echtpaar zal in april 2023 starten. Vooral in de eerste week wordt het pittig, dan wordt het grove sloopwerk gedaan. “Martijn heeft samen met ons de mogelijkheden onderzocht om thuis te blijven wonen tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Volgens zijn berekeningen moet het lukken om een aantal weken op de eerste verdieping te verblijven. Een beetje kamperen in eigen huis.” Toch is ervoor gekozen om de eerste week bij Annies dochter op de camping in Flevoland te verblijven. “Want dan is het thuis een herrie van jewelste. Daar wil je echt niet zijn dan.”
Onder begeleiding van Martijn gaat de woning flink op de schop. De schuifpui gaat eruit en wordt vervangen door een nieuw kunststof draai-kiepkozijn, de convectorput wordt verwijderd, bouwkundig dicht gemaakt en voorzien van isolatieplaat. De radiatoren op de begane grond worden verwijderd, inclusief het leidingwerk. De dekvloer in de woonkamer, keuken en hal wordt eruit gesloopt. Er wordt vloerverwarming als nieuwe hoofdverwarming aangelegd op de begane grond, inclusief een nieuwe verdeler. Er komt een nieuwe zandcementdekvloer in de woonkamer en keuken die met een PVC-vloer wordt afgewerkt. Veel hak- en breekwerk komt eraan te pas. En alle sloopmaterialen worden uiteindelijk netjes afgevoerd.
Op de vraag wat ze verwachten van het eindresultaat antwoordt Annie: “Natuurlijk dat alles weer netjes is en opgeknapt, dat het weer lekker warm en goed geïsoleerd is. We krijgen ook zo’n warmtepomp en een nieuw vloerverwarmingssysteem. Heerlijk. Aan die gedachte houden we ons maar vast tijdens de verbouwing.”
Nieuwsgierig naar het verloop van dit project?
We delen er in het voorjaar van 2023 meer over!