ZOETERWOUDE – “Als we er in slagen bestaande woningen levensbestendig te maken dan kunnen ouderen langer in hun huis blijven wonen. Wij geven graag vrijblijvend advies over de mogelijkheden.” Aan het woord zijn Martijn Borst en Peter Bos, beiden lid van de werkgroep Wonen en Woonomgeving van Stichting Zoeterwoude Voor Elkaar. Zij zien zelfs volop kansen als het gaat om de combinatie van toekomstbestendig wonen, starters en mantelzorg.
door Gerard van der Hoeven
Borst en Bos: “We proberen in goed overleg en met elkaar nieuwe mogelijkheden te creëren. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten. Ouderen moeten tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het is dan belangrijk dat de woning hierop wordt aangepast. We snappen best dat mensen daar in eerste instantie wat tegenop zien. Toch willen wij hen informeren over de mogelijkheden en hen adviseren wat haalbaar is.” In Zoeterwoude wonen betrekkelijk veel ouderen in een ruime woning die lang niet altijd volledig wordt benut. En meestal is de woning niet geschikt voor de toekomst, bijvoorbeeld omdat diverse voorzieningen op de eerste verdieping zijn gesitueerd.
Goed uitvoerbaar
Martijn Borst: “Het kan een flinke ingreep zijn om de woning aan te passen, maar in veel gevallen zeker goed uitvoerbaar. Wij geven pas advies nadat wij eerst goed hebben geluisterd naar de ideeën en wensen van de bewoners. Nee, wij voeren geen verbouwingsactiviteiten uit. Wel kunnen wij, afhankelijk van de omvang van een project, contact zoeken met een partij die het proces verder kan begeleiden en uitvoeren. Uiteraard kunnen de mensen besluiten dat zelf te te doen of te regelen. Wij vinden het van belang om mensen te wijzen op de mogelijkheden en vooral ook de kansen die er voor hen zijn.”
Het tweetal beseft dat mensen terughoudend kunnen zijn. “Toch biedt het nieuwe kansen. Stel dat alle voorzieningen om naar tevredenheid te wonen op de begane grond zijn gesitueerd, dan vergroot dat het comfort en leefgenot en kan iemand langer in haar of zijn eigen huis blijven wonen. Stel dat op de eerste verdieping een jong persoon komt wonen, dan heb je aanspraak, geen last van eenzaamheid en het gevoel van veiligheid neemt toe. Dan zijn er ook nog praktische zaken zoals tuinonderhoud en boodschappen doen. Noem het gerust een stukje mantelzorg.”
Voordelen
Ze vervolgen: “Het is jammer dat senioren vaak te lang wachten met het toekomstbestendig maken van hun woning. Wij vertellen de mensen graag de voordelen. Duurzaamheid speelt ook een rol. Nu wordt bijvoorbeeld een woning van beneden tot boven verwarmd, terwijl dat ook anders en voordeliger kan. We hebben al gemerkt dat de kosten om een woning aan te passen een belemmering kunnen zijn. Maar ook daarin zijn meerdere mogelijkheden bespreekbaar. Zelfs met een advies over bijvoorbeeld het plaatsen van een rookmelder, gasvrij koken en een rustgevende
kleurstelling in huis kunnen het leefgenot verbeteren. En we benadrukken nog maar eens dat ons advies gratis is en we niemand iets opdringen.”
Bron: Leidsch Nieuwsblad